Hergebruik plasticafval

  • HPfanHarns

Hoeveel plastic afval wordt gerecycled?

De meest recente cijfers over plastic recycling zijn afkomstig van het Afvalfonds en gaan over 2022. In dat jaar werd er 551 kiloton plastic op de Nederlandse markt gebracht. Daarvan werd 46 procent gerecycled. Hiermee werd voldaan aan de Nederlandse wettelijke doelstelling van 42 procent voor dat jaar. Voor 2024 ligt de doelstelling op 47 procent. In 2025 wil de Europese Unie dat alle lidstaten de helft van hun plastic recyclen. Recent werd bekend dat de grote plastic recycling bedrijven het niet kunnen redden in concurrentie van “nieuw” plastic uit China en de Verenigde Staten. Kleinschalige recycling is wellicht een optie omdat lokaal toe te passen als alternatief voor het grootschalig verbranden via de reguliere afvalverwerking.

Kleinschalige plasticrecycling

Een van de vragen van SkoônSeun aan de Hogeschool Stenden was daarom om te onderzoeken op welke manier het opgeviste afval milieuvriendelijk en lokaal zou kunnen worden gerecycled. Een aantal groepen studenten heeft zich hierin verdiept met de volgende resultaten. Het blijkt dat chemisch recyclen op kleine lokale schaal niet haalbaar is. Voor mechanisch recyclen zijn wel een aantal methoden beschikbaar om op kleine schaal toe te passen.

Voor- en nadelen van de twee recycle opties

Mechanisch recyclenChemisch recyclen
Additieven blijven in de kunststofAdditieven kunnen gescheiden worden
Copolymeren worden niet gescheidenCopolymeren kunnen gescheiden worden
Niet veilig voor hergebruik in verpakking voor voedingsmiddelenWel veilig voor hergebruik in verpakking voor voedingsmiddelen
Alleen thermoplasten mogelijkAlle kunststoffen mogelijk
GoedkoperDuurder
Alleen afval van hoge kwaliteitAfval kan van lagere kwaliteit zijn
Minder energie-intensiefEnergie-intensief
Geen chemicaliën nodigChemicaliën nodig

Het onderzoek concentreerde zich op mechanische recycling, de stappen die vaak gebruikt worden bij mechanische recycling zijn:

  1. Inzamelen van kunststoffen.
  2. Scheiden en sorteren van de kunststoffen.
  3. Verkleinen van het materiaal.
  4. Wassen van het materiaal.
  5. Extrusie, van granulaat naar onderdelen.
  6. Eindverwerking.

Het blijkt dat de meeste opgeviste plasticsoorten bestaan uit PE, PP en PET, deze soorten zijn goed mechanisch te recyclen.

Voor het scheiden en sorteren van het plastic is een aantal methoden beschikbaar, zoals de drijf/zink methode waarbij op basis van de verschillende dichtheden van het de materialen de sortering plaats vindt. Een andere snellere methode is te scannen met een Infraroodcamera, het blijkt dat een z.g. SWIR camera de beste resultaten oplevert.

Voor de volgende trajecten zijn verschillende methoden beschikbaar. De meest voor de hand liggende optie voor kleinschalige recycling is de methodiek van De Jut Fabriek op Terschelling waarbij gebruik gemaakt wordt van de technologie van Precious Plastic, een NGO in Amerika die een kleinschalig systeem van plasticrecycling heeft ontwikkeld die wereldwijd wordt toegepast. Precious Plastic levert alle benodigde informatie, instructies, starterspakketten en machines voor het hele traject van verkleinen, wassen, verwerking tot eindproduct.