Eerste staander staat

Het is een wat onwerkelijk gezicht: midden in een van de loodsen van de Maritieme Campus van Firda in Sneek staan 15 gitzwarte glimmende spanten in een kaarsrecht rijtje. De eerste drijver van de boot die over een jaar plastic uit de Harlingse havens moet gaan vissen, staat! Het lijkt nog niet echt op een boot, maar het eerste begin is er.


Op 21 maart startten zes studenten van Firda, van de opleiding Maritieme Techniek, met deze speciale boot van Skoônseun. Die weer werd ontworpen door een student van Stenden. De boot wordt – uiteraard – geheel gebouwd van gerecycled plastic. De platen worden kant-en-klaar aangeleverd door een bedrijf uit IJlst, op basis van tekeningen en afmetingen aangeleverd door de studenten.
“En als je dan bezig bent, kom je kleine foutjes of onduidelijkheden tegen in een tekening”, zo vertelt een van de studenten. Gelukkigerwijs is weer een andere student erg geïnteresseerd in technisch tekenen, dus die heeft de tekeningen opnieuw gemaakt. “Ook dat moeten ze leren: dit soort problemen oplossen, maar ondertussen wel doorwerken”, zo zegt docent Hette van der Meer.
Tegen de spanten komen de platen, en dan wordt de tweede drijver gemaakt. Om de platen met een speciaal apparaat te kunnen lassen, moeten de platen opgeruwd worden met een schraper. De lange plastic krullen die dat oplevert, worden zorgvuldig verzameld in een speciale Big Bag. Want ook alle afval kan weer gerecycled worden. In januari moet het casco klaar zijn, en dat gaan de studenten redden. In 2026 wordt het schip compleet met alle apparatuur opgeleverd.
Van der Meer heeft er vertrouwen in. Zelf is hij ondertussen ook nog druk bezig met het interesseren van meerdere bedrijven in het project. “Daar leren zij van, daar leren de studenten van, en daar leert de opleiding van”. En van de praktische uitwisseling van kennis en ervaring heeft iedereen profijt.
Geplaatst in Uncategorized.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *